"ЧИТАЙМО ШЕВЧЕНКА ВГОЛОС"

2020-03-12

Серед тих видатних діячів, чиї серця, помисли, талант спрямовані на служіння народові, чия душа сповнена високої любові до України, Тарас Шевченко по праву займає почесне місце, бо з вогнем у душі захищав свободу і незалежність Вітчизни, честь і гідність народу.

Своєю творчістю Великий Кобзар відкрив нову епоху в українській літературі. Натхненні поетичні твори Тараса Шевченка – неоціненний скарб світової літератури – стали надбанням людства.

Поетичний світ Шевченка тісно пов'язаний із його власним життям. Він на собі відчув кріпацьку недолю, витерпів усі тяжкі приниження. Протистояв заборонам писати. Його твори містять вічний поклик до боротьби. Поезії Шевченка пройняті жалем, а мрії, почуття й думки – непідробні.

Відчути силу Шевченкових поезій як невичерпне джерело натхнення та мудрості, любові до матері Вітчизни змогли учні 1 – 11 класів, взявши активну участь у промоакції «Читаємо Шевченка вголос», присвяченій 206-річниці з дня народження Т.Г.Шевченка.

Кожен читець-декламатор, увійшовши у світ Шевченкового слова, зрозумів звідки та неосяжна любов поета до України, її народу, звідки брав сили, щоб вистояти проти зла і не зломитися, звідки такий високий духовний світ і геніальний талант.

Декламування поезій із «Кобзаря» учнями-шевченківцями записувалися на відео і рекламувалися по Інтернету, зокрема «Фейсбуку». Учасники промоакції проявили високий рівень декламаторських здібностей, бажання вивчати і пропагувати Шевченкові поезії широкому загалу.

Проведення таких заходів сприяє вихованню почуття гордості від того, що ми маємо такого Великого Українця, національної свідомості школярів, усвідомлення того, що Шевченко – наш сучасник, який дає школярам силу, стійкість, мудрість в щоденному подоланні труднощів і боротьбі за себе, за чистоту своєї душі.

Читаймо і перечитуймо «Кобзаря»! Черпаймо з поезій Тараса ту цілющу силу, що допоможе нам воскресити і утвердити нашу Україну такою, якою бачив її у своїх мріях Великий Кобзар.

Ми повинні пишатися, що маємо такого славетного сина, як Тарас Шевченко. Нехай слово поета пробуджує в душі кожного з нас родинні почуття до матері України:

Свою Україну любіть,

Любіть її. Во время люте,

В останню тяжкую минуту

За неї Господа моліть.

Гафинець В.П.

учитель української мови

та літератури

Кiлькiсть переглядiв: 200

Коментарi