• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • «7 порад старшокласникам щодо вибору професії»

«7 порад старшокласникам щодо вибору професії»

2018-01-23

Дуже багато сказано і написано про профорієнтацію, але коли приходить час визначитися, часто виявляється, що ні сам старшокласник, ні його батьки не знають, з чого почати. Так, 22 січня з порадами до учнів 10-х класів Мукачівської загальноосвітньої школи I-III ступенів ім. Т.Г. Шевченка завітали фахівці з профорієнтації Мукачівського міського центру зайнятості та розповіли старшокласникам, як правильно зробити вибір майбутнього, і що для цього потрібно:

/Files/images/2017-2018_nr/Центр зайнятості.jpg

1. Потрібно пройти тестування, а допоможуть спеціальні профорієнтаційні тести, у кожному конкретному випадку варто підбирати індивідуальний пакет тестів. Але не варто сприймати результати тесту як інструкцію до дії. Вони лише дають відповіді на запитання про професійні схильності і переваги, про структуру інтелекту, про особливості психіки дітини.

2.Потрібно розширювати свої горизонти , збирати інформацію про ринок праці нашого міста, про нові і перспективні спеціальності.

3.Дізнаватися більше про професії, у 15-17 років уявлення про них найчастіше досить приблизні, а то й зовсім помилкові. Підлітки нерідко бачать тільки плюси і не замислюються про мінуси професій. Тут завдання батьків – виступити в ролі експерта, допомогти синові або дочці зорієнтуватися. А завдання підлітка – не ігнорувати це джерело інформації. Більше того, варто дізнатися у батьків, чи немає у них знайомих в цікавій галузі. Є й інші способи дізнатися побільше про професії, наприклад, побувати на дні відкритих дверей у профільному виші.

4. Потрібно систематизувати свої бажання. Ми фахівці,пропонуємо скласти таку таблицю. За вертикаллю розташувати професії, між якими потрібно зробити вибір, а за горизонталлю – ті важливі моменти, які ви хотіли б отримати від цієї роботи. Крім гідної зарплати, це може бути що завгодно. Скласти максимально докладний список: престижність, спосіб життя, коло спілкування, графік роботи, кар'єрні перспективи, реальність працевлаштування і т. д. Якщо професія і вимоги до неї збігаються, ставте плюс, ні – мінус. Це не тільки дозволить віддати перевагу одній з декількох професій, а й змусить задуматися про життєві пріоритети.

5. Потрібно переходити від слів до справи. Якщо вибір припав на ту чи іншу професію, варто спробувати її «на смак». В нашому місті існує багато секцій та гуртків.

6. Потрібно готувати запасні аеродроми.Навіть якщо ви впевнені, що знайшли те, чим хотіли б займатися все життя, розгляньте інші варіанти. У житті трапляється всяке. Хотіли стати лікарем, але так і не змогли вступити до медичного. Мріяли стати актором, але не вистачило таланту... Бувають і форс-мажорні обставини – подає надії футболіст, отримує травму і змушений завершити кар'єру. Та що далеко ходити за прикладом – просто розчарувалися в обраній професії! Потрібно бути готовим до всього.

7. Ніколи не дозволяти вирішувати за вас. Батьківська рада – річ дуже корисна, але іноді мати або батько намагаються нав'язати дитині своє рішення. Вчені стверджують, що свій вибір ми робимо, спираючись на думку людей з найближчого оточення. Це родичі, друзі, вчителі та наставники. Ми або явно слідуємо порад і рекомендацій своїх близьких, або неусвідомлено діємо всупереч думки оточення. Тут дуже важливо зрозуміти, чого хочеться саме вам.

А важлива порада батькам: забути слово «династія»! Ніхто не заважає вам натхненно розповідати про свою професію. Якщо дитина сама захоче продовжувати справу сім'ї – чудово. Але якщо ні – то змушувати її не варто. Інакше на виході можна отримати глибоко нещасну людину. А цього не захоче ні один батько чи мати.

/Files/images/2017-2018_nr/Центр зайнятості ..jpg

Сподіваємося, що наша розмова з старшокласниками спонукала їх подумати над тим, чому так важливо знайти себе, ствердитись в улюбленому для себе і потрібному для суспільства ділі, та чому державі небайдуже, яку професію ви обираєте, чому вибір професії, це серйозна соціальна проблема, яка торкається інтересів всього суспільства!!!!

Відділ активної підтримки Мукачівського МЦЗ

Кiлькiсть переглядiв: 228

Коментарi