І ЛИНЕ В СВІТІ СЛАВА КОБЗАРЕВА

2018-03-06

Кожен народ має своїх геніїв. Тих, доля яких нерозривно пов’язана з долею народною, тих, чиїми устами говорить увесь народ, тих, талант яких, як і любов до людей і до своєї Батьківщини, є невичерпними. І саме ця невгасна любов робить їх безсмертними.

Таким для нас постав Шевченко – геніальна людина, діяльність якої є величною поемою, згустком великої трагедії мільйонів гноблених, принижених, згорьованих

Поетична шевченкіана налічує сотні тисяч віршів: мало не кожен з українських поетів не стільки своїм вищим обов’язком, а більше – за покликом душі і порухом серця, вважає написати про Шевченка.

Долучилися до цього і юні шевченківці. У рамках Шевченківської декади до 204-ї річниці від дня народження Великого Кобзаря взяли участь у конкурсі літературних творів «І лине в світі слава Кобзарева».

Понад сорок учасників зібралися у кімнаті-музеї Т.Г.Шевченка, щоб дати шану поету – написати власний твір. Шевченківці творчо підійшли до написання творів, проявили глибокі знання про Великого Кобзаря.

Журі визначило переможців. Ними стали: середня ланка: 1 місце – Матійків Ярослава (7-Б клас), 2 місце – Жарад Анна Женія (7-А клас), 3 місце – Стан Даніела (6-А клас), Боднар Каріна (7-Б). Старша ланка: 1 місце – Федака Анна (11 клас), 2 місце – Манайло Анастасія (10 клас), 3 місце - Мадяр Ігор (10 клас), Мельничук Даніелла (9-А клас).

Ось уривки з кращих творів:

«Не злічити всіх тих щирих, зігріваючих серце слів, сказаних про славнозвісного Кобзаря. Міріадами зірок осипаються вони до Шевченкових монументів і освітлюють поетову душу, що досі живе у безсмертних віршах. Поезії Тараса Шевченка простими словами розкривають усю сутність борця за справедливість, вони пересипані болем і стражданням не тільки за майбутнє України, а й за долю інших слов’янських народів. Він порушує багато проблем загальнолюдської моралі, що близькі всім без винятку. На мою думку, вірші Кобзаря шумливим водограєм відбиваються у серцях тих, хто вболіває за майбутнє своєї країни, рідного народу, тих, хто невтомно бореться за права людей, і зовсім не суттєво, чи українець ти, чи росіянин, чи англієць… ( Федака Анна, учениця 11 класу)».

«Шевченко і Україна – це нероздільні поняття. Народ давно визнав Шевченка як духовного батька нації. Він жив не для себе, а для людей, для своїх найрідніших друзів, прагнув змінити не тільки своє життя., а й життя мільйонів людей, які страждали, мучилися .

Генія української землі знають у всьому світі. Як нікому іншому, йому зведено понад 1384 памятники на всіх континентах планети.

Читаючи вірші Великого Кобзаря відчуваю гордість, радість, що Бог подарував нашій країні таку велику Людину… (Матійків Ярослава, учениця 7- Б класу)».

Проведення літературних конкурсів сприяє глибокому вивченню спадщини Шевченка, народженню в душах сучасних школярів того особливого Шевченкового патріотизму, якого так потребує сьогодні Україна від своїх дочок та синів.

Гафинець В.П. – вчитель української мови та

літератури ЗОШ №2

ім. Т.Г.Шевченка

Кiлькiсть переглядiв: 251

Коментарi