• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Честь і хвала славному сину Карпатського краю!

Честь і хвала славному сину Карпатського краю!

2018-04-16

Вивчення історії рідного краю та видатних людей, що залишили для майбутніх поколінь багату наукову та художньо-творчу спадщину, сприяють духовному, естетичному та культурному розвитку молоді через пізнання багатства слов’янських культур та традицій, виховують любов до рідної землі.

2 квітня 2018 року відбувся міський конкурс на кращий твір, присвячений пам’яті Юрія Гуци-Венеліна — відомого українського історика, етнографа, славіста, мовознавця, фольклориста.

З метою популяризації творчої діяльності відомого вченого було оголошено конкурс, у якому учениця 11 класу Анна Федака брала участь.

Для написання твору відповідної тематики « Написав не на папері, а в серцях цілого народу, що відроджується» ученицею опрацьовано різноманітні книги, Інтернет-джерела, статтю Дмитра Данилюка «Наукова спадщина Юрія Венеліна у світлі нових досліджень», спогади тощо.

Незабутніми є слова В.Гнатюка, на які акцентувала увагу Анна у своїй роботі: « Годиться нам згадати славного земляка, якого обставини понесли на службу іншим слов’янським народам». Цей заклик був почутий у 1989 та 2002 роках, коли в Ужгородському університеті були проведені міжнародні наукові конференції, присвячені його пам’яті. Добру справу зробили свалявці, які у центрі міста у 1991році встановили пам’ятник своєму славному земляку.

Незважаючи на те, що вже промайнуло понад 179 років з того часу, як Юрій Гуца-Венелін покинув цей світ, пам'ять про нього завжди житиме в наших серцях та думках. Саме він є нашим зразком для наслідування.

Приємно відзначити, що за підсумками журі міського етапу конкурсу Федака Анна посіла I місце. Вітаємо!

Н.І. Дичка, вчитель української мови та літератури, зарубіжної літератури

Кiлькiсть переглядiв: 227

Коментарi