• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Тиждень української писемності та мови

Тиждень української писемності та мови

2018-11-12

/Files/images/2018_-_2019_nr/Fotoram.io (1)11.jpg

Божиста, Богодана, Богообрана…

Яке прекрасне рідне слово!
Воно — не світ, а всі світи.

Володимир Сосюра.

Рідне слово… Воно бринить, хвилює душу. Бо мова українська – то невичерпне джерело, скарбниця народного духу. Вона мелодійна, ласкава, ніжна, багата. З молоком матері та її ніжною колисковою входить вона в життя кожного з нас і залишається назавжди.

Визначний український поет та перекладач єврейського походження, Мойсей Фішбейн сказав: «Щоб мова тобі повністю відкрилася, маєш бути залюбленим в неї. Українська мова – Божиста, Богодана, Богообрана». І доля нашої мови залежить від того, «…як відгукнеться на рідне слово наша душа, як рідне слово бринітиме в цій душі, як воно житиме в ній...»

А тому щороку 9 листопада в Україні відзначається державне свято – День української писемності та мови.

З метою розширення пізнавальних інтересів учнів з української мови, літератури, історії, українознавства, етнографії, виховання почуття патріотизму, національної гордості, розкриття ролі української мови, шляхів її розвитку було організовано й проведено у Мукачівській ЗОШ І – ІІІ ст. №2 ім. Т. Г. Шевченка Тиждень української писемності і мови.

5 листопада 2018 року найактивніші читачі школи зібралися в бібліотеці, щоб обмінятися враженнями від прочитаних книг, які запропонувала для ознайомлення завбібліотекою Толстік М. І. Виставка під назвою “Там, де живе рідна мова, живе український народ” не залишила нікого байдужим, адже читання художньої та публіцистичної літератури спонукає молодь до пізнавання всього прекрасного.

У вівторок 6 листопада 2018 року в рамках заходів, присвячених Дню української писемності та мови, кращі учні школи зібралися для того, щоб позмагатись у написанні твору на тему «Мова – скарбниця духовності народу».

Цей конкурс мав на меті утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до культури й традицій українського народу. Учасники конкурсу – це учні, які добре розуміють свій громадянський обов’язок – не просто вчитися, а виховувати й формувати в собі свідомого, переконаного, освіченого громадянина Української держави.

Взяло участь 32 шевченківців з 5 по 11 клас.

Переможцями серед 5 – 8 класів стали:

І місце – Матійків Ярослава (8 – Б кл.)

ІІ місце – Іванчо Ярослава (6 – В кл.)

ІІІ місце – Кіс Дайана ( 6 – А кл.)

Кращими з кращих серед 9 – 11кл. є:

І місце – Мадяр Ігор (11 кл.)

ІІ місце – Симочко Еріка (10 кл.)

ІІІ місце – Шлезак Вікторія ( 9- Б кл.)

Із великим захопленням слухали дев’ятикласники усний журнал «Українська мова - наш скарб", проведений напередодні Дня української писемності 8 листопада у 9-А і 9-Б класах вчителем української мови та літератури Дичкою Н.І. Учні із цікавістю поринули у світ історії української писемності, познайомились з видатними діячами словесності, збагатили свої знання про українську мову.

Адже за словами Володимира Сосюри, мова – «це душа народу, а народ без мови не народ!». Адже вона народжується не просто з уст українського народу, а з глибин його серця й душі. Тож обов'язок кожного з нас - турбуватися про неї, удосконалювати, збагачувати.

З цією метою у той же день у школі було проведено поетичний "вільний мікрофон". Учні 8-их класів декламували вірші про мову відомих українських письменників: В. Симоненка, Ліни Костенко, Д. Білоуса, М. Рильського та ін. Проведення такого заходу сприяє вихованню у школярів не тільки любові до рідного слова, а й до рідної землі та свого народу.

Слід зазначити, що протягом тижня у класних колективах з 1 по 11 клас були проведені виховні години «Рідна мова в рідній школі», «Мово моя калинова», «А мова – як море…» бесіди "Чому День української писемності та мови відзначається в День вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця " та година єдності «З рідним словом ми – український народ», які сприяли вихованню почуття патріотизму, національної свідомості й гордості підростаючого покоління.

Традиційно 9 листопада між учнями 3 – 11 класів було проведено І етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Учителі української мови та літератури привітали учасників зі святом, ознайомили з правилами проведення конкурсу та змістом завдань. А потім кращі учні з кожного класу змагалися за звання найкращого знавця рідної мови – всього було 58 учасників з 3 по 11 клас.

Ними серед учнів 3 – 4 класів стали:

І місце – Герцовська Катерина (4 - А кл.)

ІІ місце – Сопкова Анастасія ( 4 - В кл.)

ІІІ місце – Іваник Роман (4 - А кл.)

Найкращими знавцями рідної мови серед 5 – 8 класів стали:

5 клас

І місце – Тягур Олександр (5 - А кл.)

ІІ місце – Барчі Євгенія ( 5 - Б кл.)

ІІІ місце – Ковач Дмитро (5 - А кл.)

6 клас

І місце – Кекляк Анастасія (6 - А кл.)

ІІ місце –Гіззатуллін Ельвіра ( 6 - Б кл.)

ІІІ місце – Вачиля Мирослава (6 - Б кл.)

7 клас

І місце – Стан Даніела (7 - А кл.)

ІІ місце – Тіба Яніна ( 7 - Б кл.)

ІІІ місце – Стан Віолета (7 - А кл.)

8 клас

І місце – Жарад Анна (8 - А кл.)

ІІ місце – Матійків Ярослава ( 8 - Б кл.)

ІІІ місце – Сеневич Димитрій (8 - Б кл.)

Серед учнів 9 – 11 класів найкращі результати показали:

9 клас

І місце – Шлезак Вікторія (9 - Б кл.)

ІІ місце – Герц Євгенія (9 - Б кл.)

ІІІ місце – Короткіна Ніколь (9 - б кл.)

10 клас

І місце – Мельничук Даніелла

ІІ місце – Симочко Еріка

ІІІ місце – Фурсік Софія

11 клас

І місце – Тураній Єва

ІІ місце – Винар Анастасія

ІІІ місце – Манайло Анастасія

Слід відмітити, що 18 років поспіль 9 листопада, у День української писемності та мови, на хвилі Першого каналу звучить радіодиктант національної єдності. Цьогоріч до його написання долучились учні-шевченківці та їхні педагоги, які усвідомлюють, що радіодиктант - це не просто засіб перевірити власну грамотність, а насамперед масштабний національний флешмоб.

Цьогорічне гасло - "Нас багато, ми різні, нас всіх об'єднує спільна мета"- підкреслює важливість єднання навколо, рідної мови. «Кожен із нас має гордитися своєю чудовою мовою, адже вона того варта, "- закликав відомий український письменник Олесь Гончар.

Тож збагачуємось духовно, щоб розкрити Україну "в собі і для себе".

Лендєл А. І., вчитель укр. мови та літератури

Мукачівської ЗОШ І-ІІІ ст.№2

ім.Т. Г. Шевченка

Кiлькiсть переглядiв: 238

Коментарi